Home » 
        MCQs
    
        
    Hazelcast MCQs (Multiple-Choice Questions)
    
    
        
    Hazelcast is an open-source, in-memory data grid based on Java. It is a real-time stream processing platform, by using this you can build applications that take action on data immediately.
    
    Hazelcast MCQs
    Hazelcast MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Hazelcast. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Hazelcast.
    List of Hazelcast Multiple-choice Questions and Answers
    1. What is Hazelcast?
    
      - A ORM tool
- A centralized computing platform
- An in-memory data grid
- All of the above
Answer: C) An in-memory data grid
    Explanation:
    Hazelcast is an in-memory data grid.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	2. Is Hazelcast open-source?
    
      - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Yes, Hazelcast is open-source.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	3. Which of the following is true about Hazelcast?
    
      - Hazelcast is a centralized cache.
- Hazelcast is a distributed cache.
- Both
- None
Answer: B) Hazelcast is a distributed cache.
    Explanation:
    Statement B is correct, Hazelcast is a distributed cache.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	4. Hazelcast can be only run in a single node?
    
      - True
- False
Answer: B) False
    Explanation:
    Hazelcast can be operated in isolation (as a single node) or in cluster mode (as numerous nodes).
    
        Discuss this Question
    
    
    
	5. Which of the following configuration does Hazelcast supports?
    
      - Programmatic Configuration
- XML-based Configuration
- Both
- None
Answer: C) Both
    Explanation:
    Hazelcast offers both programmatic and XML-based configurations.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	6. Hazelcast by default uses JDK-based logging because ____?
    
      - To improve caching
- To improve security
- To avoid dependencies
- All of the above
Answer: C) To avoid dependencies
    Explanation:
    To eliminate dependencies, Hazelcast employs JDK-based logging by default.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	7. In Hazelcast, which of the following data types is a distributed data structure that may hold many values for a single key?
    
      - RingBuffer
- ReplicatedMap
- List
- MultiMap
Answer: D) MultiMap
    Explanation:
    In Hazelcast, Multimap data types are a distributed data structure that may hold many values for a single key.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	8. In terms of partitioning methods, Hazelcast has how many different sorts of distributed objects?
    
      - 2
- 3
- 4
- 5
Answer: A) 2
    Explanation:
    In terms of partitioning strategies, Hazelcast has two sorts of distributed objects:
    
      - Partitioned Data structure
- Non-partitioned Data structure
        Discuss this Question
    
    
    
	9. What are partitioned data structures?
    
      - Partitioned data structures are data structures in which each partition holds a portion of the instance.
- Partitioned data structures are those in which a single partition stores the whole instance.
Answer: A) Partitioned data structures are data structures in which each partition holds a portion of the instance.
    Explanation:
    Partitioned data structures are data structures in which each partition holds a portion of the instance.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	10. Map, Multimap, and Cache come under which type of data structures?
    
      - Partitioned Data structures
- Non-partitioned Data structures
Answer: A) Partitioned Data structures
    Explanation:
    The following are the partitioned Hazelcast data structures:
    
      - Map
- MultiMap
- Cache (Hazelcast JCache implementation)
- Event Journal
        Discuss this Question
    
    
    
	11. What are non-partitioned data structures?
    
      - Non-Partitioned data structures are data structures in which each partition holds a portion of the instance.
- Non-Partitioned data structures are those in which a single partition stores the whole instance.
Answer: B) Non-Partitioned data structures are those in which a single partition stores the whole instance.
    Explanation:
    Non-partitioned data structures are those in which a single partition stores the whole instance.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	12. Queue, set, list comes under which type of data structures?
    
      - Partitioned Data structures
- Non-partitioned Data structures
Answer: B) Non-partitioned Data structures
    Explanation:
    The following are the Non-partitioned Hazelcast data structures:
    
      - Queue
- Set
- List
- Ringbuffer
- FencedLock
- ISemaphore
- IAtomicLong
- IAtomicReference
- FlakeIdGenerator
- ICountdownLatch
- Cardinality Estimator
- PN Counter
        Discuss this Question
    
    
    
	13. You can use which of the following method to destroy a Hazelcast distributed object?
    
      - End
- Finish
- Delete
- Destroy
Answer: D) Destroy
    Explanation:
    You can use the destroy method to destroy a Hazelcast distributed object.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	14. To obtain the map, which method is employed?
    
      - Get
- getMap
- obtainMap
- obtain
Answer: B) getMap
    Explanation:
    To obtain the map, use the getMap function.
    
    
        Discuss this Question
    
    
    
	15. By default, distributed maps have how many backups?
    
      - One
- Two
- Many
- Zero
Answer: A) One
    Explanation:
    By default, distributed maps have one backup.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	16. How many types of backups are supported by Hazelcast?
    
      - 4
- 5
- 3
- 2
Answer: D) 2
    Explanation:
    The two types of backups are: sync and async and both synchronous and asynchronous backups are supported by Hazelcast.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	17. By default, backup operations are ____.
    
      - Synchronous
- Asynchronous
Answer: A) Synchronous
    Explanation:
    By default, backup operations are synchronous.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	18. Which of the following backup do not block operations?
    
      - Synchronous
- Asynchronous
Answer: B) Asynchronous
    Explanation:
    Sync backup operations have a blocking penalty, which may result in latency concerns, whereas Asynchronous backup operations do not.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	19. Do backups increase memory usage?
    
      - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Backups increase memory use since they are also retained in memory.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	20. A map can have which of the following backup?
    
      - Sync
- Async
- Both
- None
Answer: C) Both
    Explanation:
    At the same time, a map can have both sync and async backups.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	21. Does the Hazelcast map has any restrictions on size?
    
      - Yes
- No
Answer: B) No
    Explanation:
    By default, Hazelcast maps have no size constraints and can grow indefinitely big.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	22. ____ restricts the maximum lifespan of an entry saved inside the map?
    
      - Expiration
- Eviction
Answer: A) Expiration
    Explanation:
    Expiration restricts the maximum lifespan of an entry saved inside the map.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	23. The maximum size of the map is limited by ____.
    
      - Expiration
- Eviction
Answer: B) Eviction
    Explanation:
    The maximum size of the map is limited by eviction.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	24. You can eliminate all map entries that match your condition, with the help of which of the following method?
    
      - Erase_all ()
- Delete_all ()
- Delete ()
- RemoveAll()
Answer: D) RemoveAll()
    Explanation:
    You can eliminate all map entries that match your condition, with the help of the removeAll() method.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	25. Which of the following method will get you the statistics of maps in your Hazelcast?
    
      - getLocalMapStats()
- getMapStats()
- getLocalMapStatstics()
Answer: A) getLocalMapStats()
    Explanation:
    the getLocalMapStats() method will get you the statistics of maps in your Hazelcast.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	26. You can add an item to one cluster member and delete it from another by using the ____.
    
      - RingBuffer
- ReplicatedMap
- Queue
- MultiMap
Answer: C) Queue
    Explanation:
    You can add an item to one cluster member and delete it from another by using the Hazelcast distributed queue.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	27. A ____ queue is one that has a finite capacity.
    
      - Restricted
- Bounded
- Priority
Answer: B) Bounded
    Explanation:
    A bounded queue is one that has a finite capacity.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	28. Hazelcast saves queue entries in ____ form by default?
    
      - Serialised
- De serialised
Answer: A) Serialised
    Explanation:
    Hazelcast saves queue entries in serialised form by default.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	29. To add items to the Hazelcast list, which of the following methods is used?
    
      - Insert
- Put
- Add
Answer: C) Add
    Explanation:
    To add items to the Hazelcast list, add methods is used.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	30. Hazelcast List is a ____ data structure?
    
      - Non-partitioned
- Partitioned
Answer: A) Non-partitioned
    Explanation:
    The Hazelcast List is a non-partitioned data structure in which each value and backup is represented by its unique partition.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	31. Are duplicate elements permitted in Hazelcast Set?
    
      - Yes
- No
Answer: B) No
    Explanation:
    No, Duplicate elements are not permitted in Hazelcast Set.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	32. A ____ queue is a standard blocking queue that uses a comparator to arrange entries.
    
      - Restricted
- Bounded
- Priority
Answer: C) Priority
    Explanation:
    A priority queue is a standard blocking queue that uses a comparator to arrange entries.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	33. The ____ of the Hazelcast RingBuffer data structure is where things are inserted.
    
      - Tail
- Head
Answer: A) Tail
    Explanation:
    The tail of the Hazelcast RingBuffer data structure is where things are inserted.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	34. The ____ of the Hazelcast RingBuffer data structure is where objects are overwritten or expired.
    
      - Tail
- Head
Answer: B) Head
    Explanation:
    The head of the Hazelcast RingBuffer data structure is where objects are overwritten or expired.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	35. You can insert an item in RingBuffer using which of the following method?
    
      - Insert
- Put
- Enter
- Add
Answer: D) Add
    Explanation:
    You can insert an item in RingBuffer using the add method.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	36. A RingBuffer is configured with a capacity of ____ items by default.
    
      - 50,000
- 10,000
- 1,00,000
- 5000
Answer: B) 10,000
    Explanation:
    A RingBuffer is configured with a capacity of 10000 items by default.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	37. By default, Hazelcast RingBuffer has a single ____ backup.
    
      - Synchronous
- Asynchronous
Answer: A) Synchronous
    Explanation:
    By default, Hazelcast RingBuffer has a single synchronous backup.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	38. Does Hazelcast support GROUPBY SQL command?
    
      - Yes
- No
Answer: B) No
    Explanation:
    No, Hazelcast does not support the GROUPBY SQL command.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	39. Does Hazelcast support set operations like union, intersect, and minus?
    
      - Yes
- No
Answer: B) No
    Explanation:
    No, Hazelcast does not support set operations like union, intersect, and minus.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	40. Does Hazelcast support Logical predicates?
    
      - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Logical predicates (such as and, or, not, Is) are supported by Hazelcast SQL.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	41. Does Hazelcast support JMX monitoring?
    
      - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Yes, Hazelcast supports JMX monitoring.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	42. Does Hazelcast client are responsible to store data or have ownership to store data?
    
      - Yes
- No
Answer: B) No
    Explanation:
    Hazelcast clients are only used to access data held by the cluster's Hazelcast members. They are not in charge of storing data and do not claim ownership of it.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	43. The default load balancing mechanism of Hazelcast clients is set to ____.
    
      - IP hash
- Weighted Round robin
- Round Robin
Answer: C) Round Robin
    Explanation:
    The default load balancing mechanism is set to round-robin.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	44. How many types of Transactions are supported by Hazelcast?
    
      - 2
- 3
- 4
- 5
Answer: A) 2
    Explanation:
    Hazelcast support two types of transactions: One_phase and Two_phase.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	45. The default transaction in Hazelcast is set to ____.
    
      - One_phase
- Two_phase.
Answer: B) Two_phase.
    Explanation:
    The default transaction in Hazelcast is set to Two_phase.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	46. If you want better performance which of the following transaction type you should use?
    
      - One_phase
- Two_phase
Answer: A) One_phase
    Explanation:
    It is advised that you use ONE PHASE as the transaction type if you desire greater performance, and TWO PHASE if system dependability is more essential than performance.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	47. In which of the following transaction type the commit log is recorded locally, but it is transferred to another cluster member?
    
      - One_phase
- Two_phase
Answer: B) Two_phase
    Explanation:
    In the two_phase transaction type the commit log is recorded locally, but it is transferred to another cluster member.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	48. Hazelcast Jcache provides how many methods for cache configuration?
    
      - 5
- 4
- 3
- 2
Answer: D) 2
    Explanation:
    Hazelcast JCache provides two different methods for cache configuration:
    
      - declaratively: using hazelcast.xml/yaml or hazelcast-client.xml/yaml
- programmatically: the typical Hazelcast way, using the Config API
        Discuss this Question
    
    
    
	49. Hazelcast provides how many types of providers?
    
      - 5
- 4
- 3
- 2
Answer: D) 2
    Explanation:
    Hazelcast has two types of providers: Client providers and member providers.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	50. Which of the following provisions is used by cluster members in Hazelcast?
    
      - Client provider
- member provider
Answer: B) member provider
    Explanation:
    Client Provider (for Hazelcast clients) and Member Provider (used by cluster members).
    
        Discuss this Question
    
    
    
	51. Hazelcast JCache provide which of the following eviction policy?
    
      - LRU
- LFU
- Both
Answer: C) Both
    Explanation:
    Hazelcast JCache has two well-known eviction policies: LRU and LFU.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	52. Which of the following is the default eviction policy?
    
      - LRU
- LFU
- Both
Answer: A) LRU
    Explanation:
    The default eviction policy is LRU.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	53. Hazelcast support how many types of allocation strategies?
    
      - 5
- 4
- 3
- 2
Answer: D) 2
    Explanation:
    Hazelcast supports two allocation strategies:
    
      - Round-robin allocation strategy
- NUMA-aware allocation strategy
        Discuss this Question
    
    
    
	54. Which of the following is the default allocation strategy?
    
      - Round-robin allocation strategy
- NUMA-aware allocation strategy
Answer: A) Round-robin allocation strategy
    Explanation:
    The round-robin allocation strategy is the default allocation strategy in Hazelcast.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	55. "____" implies that the cluster will be started even if not all members are present or accessible.
    
      - Partial start
- Force start
- Full start
Answer: B) Force start
    Explanation:
    "Force start" implies that the cluster will be started even if not all members are present or accessible.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	56. A ____ is a Hazelcast client that connects to a Hazelcast cluster using a known set of cluster members' addresses.
    
      - Unisocket client
- Clear client
- Smart client
Answer: C) Smart client
    Explanation:
    A smart client is a Hazelcast client that connects to a Hazelcast cluster using a known set of cluster members' addresses.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	57. A Hazelcast client that connects to a single member of a Hazelcast cluster is known as a ____ client.
    
      - Unisocket client
- Clear client
- Smart client
Answer: A) Unisocket client
    Explanation:
    A Hazelcast client that connects to a single member of a Hazelcast cluster is known as a unisocket client.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	58. Partial start means that the cluster starts with an incomplete member set.
    
      - True
- False
Answer: A) True
    Explanation:
    True, Partial start means that the cluster starts with an incomplete member set.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	59. Which of the following is the default serialization in Hazelcast?
    
      - Java Serialization
- Hazelcast Portable Serialization
- Hazelcast JSON Serialization
- Custom Serializers
Answer: A) Java Serialization
    Explanation:
    Java Serialization is the default serialization in Hazelcast.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	60. What is OSGI?
    
      - Object service gateway initiated
- Open service gateway initiative
- Object source gateway initialized
Answer: B) Open service gateway initiative
    Explanation:
    OSGI stands for open-service gateway initiative.
    
        Discuss this Question
    
    
    
    
  
    Advertisement
    
    
    
  
  
    Advertisement