Home » 
        MCQs
    
        
    Apache Presto Multiple-Choice Questions (MCQs)
    
    
        
    Apache Presto is a distributed parallel query execution engine, optimized for low latency and interactive query analysis.
    Apache Presto MCQs: This section contains multiple-choice questions and answers on the various topics of Apache Presto. Practice these MCQs to test and enhance your skills on Apache Presto.
    List of Apache Presto MCQs
    1. Apache presto is ____?
    
      - Diverged SQL engine
- Scattered SQL engine
- Distributed SQL engine
- Integrated SQL engine
Answer: C) Distributed SQL engine
    Explanation:
    Apache presto is distributed SQL engine.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	2. Is Apache presto open-source?
    
      - Yes
- No
Answer: A) Yes
    Explanation:
    Apache presto is open-source.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	3. Presto was developed by ____?
    
      - Facebook
- Apache
- Microsoft
Answer: A) Facebook
    Explanation:
    Apache presto was developed by Facebook and now it is maintained by the presto foundation.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	4. Which of the following data formats does Apache presto support?
    
      - JSON
- Avro
- Parquet
- ORC
- All of the above
Answer: E) All of the above
    Explanation:
    Apache presto supports the following data formats:JSON, Avro, Parquet, and ORC.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	5. Is presto a general-purpose relational database?
    
      - Yes
- No
Answer: B) No
    Explanation:
    Presto is not intended to be a general-purpose relational database. It is not intended to be a substitute for databases such as MySQL, PostgreSQL, or Oracle.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	6. Presto was created to deal with ____.
    
      - Data warehousing
- Analytics
- Both
Answer: C) Both
    Explanation:
    Presto was created to deal with data warehousing and analytics.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	7. How many types of Presto servers are there?
    
      - 2
- 3
- 4
- 5
Answer: B) 3
    Explanation:
    Presto servers are classified into three types: resource managers, coordinators, and workers.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	8. The ____ is the server that collects data from all coordinators and workers and creates a global picture of the cluster
    
      - Presto resource managers
- Presto coordinators
- Presto workers.
Answer: A) Presto resource managers
    Explanation:
    The Presto resource manager is the server that collects data from all coordinators and workers and creates a global picture of the cluster.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	9. Which of the following servers is also known as the "brain" of a Presto installation?
    
      - Presto resource managers
- Presto coordinators
- Presto workers
Answer: B) Presto coordinators
    Explanation:
    Presto coordinators server is also known as the "brain" of a Presto installation.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	10. The Presto ____ is the server in charge of processing statements, query planning, and maintaining Presto worker nodes.
    
      - Presto resource managers
- Presto coordinators
- Presto workers
Answer: B) Presto coordinators
    Explanation:
    The Presto coordinator is the server in charge of processing statements, query planning, and maintaining Presto worker nodes.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	11. Using which of the following API, coordinators, and workers connect with resource managers?
    
      - Thrift API
- REST API
- SOAP API
Answer: A) Thrift API
    Explanation:
    Using the thrift API, coordinators and workers connect with resource managers.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	12. Coordinators use a ____ API to communicate with workers and customers?
    
      - Thrift API
- REST API
- SOAP API
Answer: B) REST API
    Explanation:
    Coordinators use a REST API to communicate with workers and customers.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	13. Do Workers use a REST API to interact with other workers and Presto coordinators?
    
      - Thrift API
- REST API
- SOAP API
Answer: B) REST API
    Explanation:
    Workers use a REST API to interact with other workers and Presto coordinators.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	14. A Presto ____ is a server in a Presto installation that is in charge of task execution and data processing.
    
      - Presto resource managers
- Presto coordinators
- Presto workers
Answer: C) Presto workers
    Explanation:
    A Presto worker is a server in a Presto installation that is in charge of task execution and data processing.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	15. Presto is connected to a data source such as Hive or a relational database through a ____?
    
      - Connector
- Catalog
- Schema
- Table
Answer: A) Connector 
    Explanation:
    Presto is connected to a data source such as Hive or a relational database through a connector.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	16. A ____ is a collection of unordered rows grouped into named columns with types.
    
      - Connector
- Catalog
- Schema
- Table
Answer: D) Table
    Explanation:
    A table is a collection of unordered rows grouped into named columns with types.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	17. Is statement and query the same thing?
    
      - Yes
- No
Answer: B) No
    Explanation:
    A statement is the SQL text that is provided to Presto, but a query is the settings and components that are created to execute that statement.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	18. Data is consumed, transformed, and produced by an ____?
    
      - Driver
- Stages
- Operator
- Task
Answer: C) Operator
    Explanation:
    Data is consumed, transformed, and produced by an operator.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	19. A driver has ____ input and ____ output?
    
      - One and Many
- One and One
- Many and one
- Many and Many
Answer: B) One and One
    Explanation:
    A driver has one input and one output.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	20. Kerberos authentication must be enabled on the Presto ____?
    
      - Presto resource managers
- Presto coordinators
- Presto workers
Answer: B) Presto coordinators
    Explanation:
    Kerberos authentication must be enabled on the Presto coordinator.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	21. When Kerberos authentication is used, connection to the Presto coordinator should be over ____?
    
      - HTTP
- FTP
- HTTPS
- SMTP
Answer: C) HTTPS
    Explanation:
    When Kerberos authentication is used, connection to the Presto coordinator should be over HTTPS.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	22. The ____ may be used to test Presto against another database (such as MySQL) or to compare two Presto clusters.
    
      - Presto Verifier
- Presto Tester
- Presto Identifier
Answer: A) Presto Verifier
    Explanation:
    The Presto Verifier may be used to test Presto against another database (such as MySQL) or to compare two Presto clusters.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	23. How many built-in plugins presto offers?
    
      - 4
- 2
- 3
- 5
Answer: C) 3
    Explanation:
    Presto offers three built-in plugins:
    
    
        Discuss this Question
    
    
    
	24. Which of the following plugin is enabled by default?
    
      - Allow-all
- Read-only
- file
Answer: A) Allow-all
    Explanation:
    Allow-all plugin is enabled by default.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	25. How many roles are defined in Presto?
    
      - 3
- 4
- 5
- 6
Answer: A) 3
    Explanation:
    There are three roles defined in Presto:
    
    
        Discuss this Question
    
    
    
	26. The web interface is accessible on the Presto ____.
    
      - Presto resource managers
- Presto coordinators
- Presto workers
Answer: B) Presto coordinators
    Explanation:
    The web interface is accessible on the Presto coordinator.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	27. Spill encryption uses ____.
    
      - 256-bit AES keys
- RSA-2048
- TLS 1.2
Answer: A) 256-bit AES keys
    Explanation:
    Spill encryption uses 256-bit AES keys.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	28. Distributed sort is ____ by default.
    
      - Disabled
- Enabled
Answer: B) Enabled
    Explanation:
    Distributed sort is enabled by default.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	29. How many types of join distributions are there in Presto?
    
      - 5
- 4
- 3
- 2
Answer: D) 2
    Explanation:
    There are two types of join distributions:
    
    
        Discuss this Question
    
    
    
	30. In ____ type of join distribution each node participating in the query builds a hash table from only a fraction of the data.
    
      - Partitioned
- Broadcast
Answer: A) Partitioned
    Explanation:
    In the type of join distribution each node participating in the query builds a hash table from only a fraction of the data.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	31. Which type of Join distribution is slower?
    
      - Partitioned
- Broadcast
Answer: A) Partitioned
    Explanation:
    Partitioned is slower than broadcast.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	32. What is JMX?
    
      - JSON management XML
- JavaScript management XML
- Java management extension
Answer: C) Java management extension
    Explanation:
    JMX stands for Java management extension.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	33. Apache Presto uses a ____ serialization format called Apache Thrift to serialize and deserialize data.
    
      - Discrete
- Binary
- Continuous
Answer: B) Binary
    Explanation:
    Apache Presto uses a binary serialization format called Apache Thrift to serialize and deserialize data.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	34. Apache Presto's ____ module allows it to connect to a specified data source.
    
      - Worker
- Coordinator
- Connector
Answer: C) Connector
    Explanation:
    Apache Presto's connector module allows it to connect to a specified data source.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	35. In Apache Presto, a ____- is a namespace that includes tables.
    
      - Schema
- Tables
- View
- Query
Answer: A) Schema
    Explanation:
    In Apache Presto, a schema is a namespace that includes tables.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	36. In Apache Presto, a ____ is a virtual table that is defined by a SQL query.
    
      - Schema
- Tables
- View
- Query
Answer: C) View
    Explanation:
    In Apache Presto, a view is a virtual table that is defined by a SQL query.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	37. A ____ is a collection of data from a table that is stored together based on a common column.
    
      - Schema
- Tables
- View
- Query
- Bucket
Answer: E) Bucket
    Explanation:
    A bucket is a collection of data from a table that is stored together based on a common column.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	38. In Apache Presto, a ____ is a module that allows it to retrieve metadata about data sources and tables.
    
      - Skew
- Schema
- Frame
- catalogue
Answer: D) catalogue
    Explanation:
    In Apache Presto, a catalogue is a module that allows it to retrieve metadata about data sources and tables.
    
        Discuss this Question
    
    
    
	39. What are the alternatives of Apache Presto?
    
      - Apache Drill
- Apache Spark
- Google BigQuery
- All of the above
Answer: D) All of the above
    Explanation:
    Following are the alternatives of Apache Presto:
    
      - Apache Drill
- Apache Spark
- Google BigQuery
        Discuss this Question
    
    
    
	40. Which of the following companies use Apache presto?
    
      - Facebook
- Uber
- AirBnb
- Twitter
- All of the above
Answer: E) All of the above
    Explanation:
    Following companies are using Apache presto:
    
      - Facebook
- Uber
- AirBnb
- Twitter
        Discuss this Question
    
    
    
    
  
    Advertisement
    
    
    
  
  
    Advertisement