PHP Cookies Aptitude: This section contains aptitude questions and answers on Cookies.
	    
		    By Nidhi Last updated : December 15, 2023
	    
    
    
    
        
        1) There are the following statements that are given below, which of them are correct about cookies in PHP?
        
            - A cookie is used to identify the user.
- A cookie is a file which is stores in the user's computer by the web applications.
- The cookies are used to improve the performance of web applications.
- In PHP, we can create cookies and we can also retrieve data from cookies.
Options:
        
            - A and B
- A and C
- B and C
- A, B, C, and D
            Correct answer: 4
A, B, C, and D
            Explanation:
            All given statements are correct about the cookies.
         
    
   
        
        
        2) Which of the following function is used to save a cookie in the user's computer?
        
            - savecookie()
- createcookie()
- create_cookie()
- setcookie()
            Correct answer: 4
setcookie()
            Explanation:
            The setcookie() function is used to save a cookie in the user's computer, the syntax of setcookie() function is given below:
setcookie(name, value, expire, path, domain, secure, httponly);
            In the above syntax, the name parameter is mandatory and others are optional.
         
    
      
   
        
        
        3) How can we retrieve information from the specified cookie?
        
            - Using getcookie() function
- Using readcookie() function
- Using $_COOKIE superglobal variable
- None of the above
            Correct answer: 3
Using $_COOKIE superglobal variable
            Explanation:
            The $_COOKIE superglobal variable is used to retrieve the value of the specified cookie, we can print cookie value using the below statement:
echo $_COOKIE[$cookie_name];
         
    
   
    
        
        4) Which of the following function is used to check the cookie is set or not?
        
            - iscookie_set()
- is_cookie_set()
- isset()
- is_set()
            Correct answer: 3
isset()
            Explanation:
            The isset() function is used to check the cookie is set or not. We can understand the use of isset() function using below example:
<?php
if (!isset($_COOKIE["ABC"]))
{
    echo "Cookie is not set!";
}
else
{
    echo "Value: " . $_COOKIE["ABC"];
}
?>
            Here, ABC is the name of the cookie.
         
    
   
 
        
        
        5) Is it true that the setcookie() function must be called before the HTML tag in the PHP script?
        
            - Yes
- No
            Correct answer: 1
Yes
            Explanation:
            Yes, the setcookie() function must be called before the HTML tag in the PHP script.
         
    
   
        
        
        6) What is the default expire time of a cookie, if not specified in the setcookie() function?
        
            - 1 day
- 1 week
- 8 hours
- When session expires
            Correct answer: 4
When session expires
            Explanation:
            If we do not specify cookie expire time then it will expire automatically when the session end or browser gets closed.
         
    
   
        
        
        7) Can we modify the already created cookie in PHP?
        
            - Yes
- No
            Correct answer: 1
Yes
            Explanation:
            Yes, we can modify an already created cookie by setting again using the setcookie() function.
         
    
   
        
        
        8) Which of the following function is used to delete a cookie?
        
            - setcookie()
- delete_cookie()
- deletecookie()
- removecookie()
            Correct answer: 1
setcookie()
            Explanation:
            We can delete a specified cookie by setting past time. For example:
setcookie("cookie1", "", time() - 3600);
            Here, we set cookie expire time one hour ago.
         
    
   
        
        
        9) Which of the following function is used to count cookie in PHP?
        
            - count()
- cookie_count()
- total_cookie()
- None of the above
            Correct answer: 1
count()
            Explanation:
            The count() function is used to count the total number of cookies like this:
count($_COOKIE);
         
    
   
        
        
        10) Can we set multiple values in a single cookie in PHP?
        
            - Yes
- No
            Correct answer: 2
No
            Explanation:
            No, we cannot set multiple values in a single cookie directly, but we can set multiple values by concatenating them.
setcookie("mycookie", $username . ":" . $password);
            Here, we set username and password both in a single cookie "mycookie" by concatenating them.